Saigon este unul dintre orasele cu o lunga si apasatoare istorie. In ciuda razboiului, si a faptului ca “Vietnamul reunit” este inca sub un regim comunist (cel putin declarativ la nivel politic), Ho Chi Minh (caci acesta e noul nume al orasului) pare a fi in continua dezvoltare.
Am ajuns aici cu un avion de la Manila. Ne luasem viza din Romania, valabila pentru 15 zile, urmand ca pe aeroport sa ne prelungeasca perioada cu inca 2 saptamani. Am capatat aceasta prelungire fara probleme si fara sa platim ceva in plus. Sa vedem daca ne vor lasa sa mai iesim din tara. :))
Ne-am cazat la un hostel cu 15 dolari/noapte, camera dubla cu baie proprie. Atentie – pretul se negociaza. Se pare ca pentru dotarile camerei (aer conditionat si tv) am obtinut un pret chiar putin sub nivelul pietei. :)
Din cate am observat, si fuseseram avertizati dinainte de a ajunge in Vietnam, aici dolarul este a doua moneda nationala. Transportul si cazarea se platesc de obicei in dolari, iar mancarea si restul lucrurilor in dongi vietnamezi.
Primii pasi prin Ho Chi Minh ne-au dus cu gandul la China. A fost un sentiment placut, ca atunci cand te intorci dupa mult timp intr-un loc iubit. Chiar si mancarea ne-a amintit de China. Trebuie neaparat sa incercati “Pho Bo/Ga” – un fel de supa de taitei cu pui/vita si ceapa verde presarata pe deasupra. E foarte bun si e unul dintre felurile traditionale de mancare.
Am mers apoi la Muzeul Orasului Ho Chi Minh (0,7 euro/pers). In cele cateva camere saracute am vazut obiecte si haine traditionale precum si cateva “amintiri” din razboi. Din cate am observat, le este destul de greu sa treaca peste acesta etapa. Am avut ocazia sa intalnim si un cuplu vietnamez care venise aici sa isi faca pozele pentru nunta. Mireasa ni s-a parut foarte frumoasa. :)
A doua zi am vizitat un templu unic in lume, templu ce apartine sectei locale vietnameze Caodai. Aparuta in jurul anilor 1920, combinand filosofii seculare si religioase din Orient si Occident bazate pe viziunile avute de fondator, secta Caodai venereaza trei personaje pe care nu le-as fi vazut niciodata impreuna – Sun Yat Sen (considerat de chinezi “tatal Chinei”), Victor Hugo si Nguyen Binh Khiem (un mare poet vietnamez). Se pare ca acestia au fost trimisi pentru a realiza “a treia uniune cu divinitatea” (prima fiind realizata de Moise si a doua de Iisus). :)))))) Templul, in sine, se inscrie in linia celor asiatice. E foarte colorat si plin de simboluri. Ne-a placut ca era foarte curat si bine mentinut. Am avut oportunitatea sa nimerim in timpul unei slujbe si sa urmarim intregul ritual.
Am vizitat apoi tunelurile Cu Chi (3,63 euro/pers), unul dintre locurile unde luptele dintre armata americana si gherila comunisa au fost crunte. Vietnamezii comunisti au construit aceste tunele extrem de stramte pentru a se ascunde de americani, a se apara de eventualele bombe, si a strange informatii proaspete din apropierea Saigonului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu